پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی

پتروشیمی

تصفیه فاضلاب صنایع پتروشیمی ( PCWW) و حذف مواد آلی و سایر آلاینده های از مهم ترین اقدامات این پساب ها به طبیعت می باشد. فاضلاب صنایع پتروشیمی خطرات بسیار زیادی برای دریا و طبیعت دارد که شرکت مهاب طراح و تولید کننده پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی و تجهیزات تصفیه فاضلاب متناسب با نوع و حجم فاضلاب ها آماده طراحی اختصاصی پکیج های تصفیه فاضلاب می باشد.

هدف از تصفیه فاضلاب صنایع پتروشیمی

فعالیت‌های صنعت پتروشیمی مانند سایر صنایع نیاز به مصرف آب دارد. بنابراین میزان زیادی فاضلاب تولید می‌شود. صنعت پتروشیمی مواد خام اولیه چون نفت، گاز، فراورده‌های شیمیایی را تولید می‌کند. در نتیجه این فعالیت‌ها، مواد شیمیایی سمی خطرناکی وارد فاضلاب می‌شود که با استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی می‌توان آن را تصفیه و مورد استفاده دوباره قرار داد و از بروز آسیب‌های جدی به محیط‌زیست جلوگیری کرد.

در صنعت پتروشیمی از مواد خام اولیه مانند نفت و گاز برای تولید فراورده‌های مختلف شیمیایی استفاده می‌شود در نتیجه مواد شیمیایی سمی و خطرناکی تولید و وارد چرخه محیط‌زیست می‌شود که آسیب‌های جبران‌ناپذیری را به گونه‌های گیاهی و جانوری وارد می‌کند و زندگی انسان را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. پساب پتروشیمی (petrochemical wastewater treatment) یا در اصطلاح PCWW حاوی ترکیبات شیمیایی چون پلی اتیلن، پلاستیک‌ها، آمونیوم نیترات، فلزات سنگین، اوره، اسیدهای معدنی و آلی و دوده پساب پتروشیمی است.

در گذشته تجهیزات پیشرفته‌ای چون پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی وجود نداشت بنابراین فاضلاب پتروشیمی را مستقیم وارد محیط می‌کردند و آن را دفن می‌کردند. بعد از آن تکنولوژی‌های متعددی که از بازدهی بالاتری برخوردار بودند به‌وجود آمدند اما از راندمان بالایی جهت تصفیه فاضلاب صنعتی برخوردار نبودند. در حال حاضر پیشرفت‌های چشمگیری در خصوص تصفیه فاضلاب پتروشیمی صورت گرفته است.

فرایند تصفیه فاضلاب پتروشیمی با پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی از دو مرحله: ۱. جداسازی فیزیکی و مکانیکی ۲. روش شیمیایی-بیولوژیکی تشکیل شده است. در مرحله شیمیایی-بیولوژیکی لجن فعال تولیدشده برای تولید سوخت و کود مورداستفاده قرار می‌گیرد.

مواد و آلاینده‌های موجود درون فاضلاب پتروشیمی شامل، پلاستیک، پلی اتیلن، آمونیوم نیترات، فلزات سنگین، اوره، اسیدهای آلی و معدنی است.

 تکنولوژی‌های جدید پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی

پیشرفت هایی بسیار خوبی در تصفیه پساب پتروشیمی صورت گرفته است که مراحل آزمایشی خود را پشت سر گذاشته است و این متد ها در کشورهای توسعه یافته دنیا در حال استفاده است. در کشورهای در حال توسعه نیز استفاده از این روش ها و تجهیزات در حال گسترش می باشد.

 انواع تکنولوژی‌های مورداستفاده برای تصفیه پساب 

روش الکتروفلوتیشن یا EF:

این روش به روش شناورسازی الکتریکی معروف است و محققان دانشگاه گبزه ترکیه برای اولین بار این روش را پیشنهاد دادند. در روش شناورسازی الکتریکی آند و کاتد استفاده می شود. الکترود کاتد از جنس فولاد ضد زنگ است و الکترود آند از جنس گرافیت می باشد. سپس به مدت ۲۰-۲ دقیقه از ولتاژ ۱۲ ولتی و جریان ۱۵-۵ میلی آمپری استفاده می شود و این امر منجر به حذف فنول ها، هیدروکربن ها و حذف تیرگی می گردد.

روش انعقاد الکتریکی (Electrocoagulation یا EC):

در روش انعقاد الکتریکی الکترود هایی از جنس آهن و آلومینیوم مورد استفاده قرار می گیرد. ولتاژ جریان مورد استفاده در این روش کاملا مشابه با روش EF است اما زمان مورد نیاز در این روش بین ۱۰-۱ دقیقه می باشد. هدف از استفاده از روش انعقاد الکتریکی در تصفیه فاضلاب پتروشیمی با پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی همان هدف بکار رفته در روش شناورسازی الکتریکی است اما این روش در مقایسه با شناورسازی الکتریکی از راندمان بالاتری برخوردار است.

روش ازن زنی و Biological Activated Carbon یا BAC:

روش BAC و ازن زنی به تخریب مواد پتروشیمی که در برابر تجزیه مقاوم هستند منجر می شود. همچنین از این روش ها برای حذف پساب های حاوی ABS، فنول و آمینو بنزوئیک اسید استفاده می شود.

محصول پیشنهادی: دستگاه ازن ژنراتور

تکنولوژی های مورد استفاده برای تصفیه فاضلاب
تکنولوژی های مورد استفاده برای تصفیه فاضلاب

مراحل تصفیه فاضلاب پتروشیمی با پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی

فرایند عمل تصفیه فاضلاب در پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی، دارای چهار مرحله متفاوت می باشد و هدف از انجام هر یک از آنها، عملکرد بهتر و راندمان  کاری بالاتر است.  این مراحل عبارتند از:

  1. آشغالگیری: ابتدایی ترین مرحله در تصفیه پساب پتروشیمی با پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی آشغالگیری است که این روش پیش تصفیه نیز محسوب می شود. در این مرحله با استفاده از تجهیزات آشغال گیر دستی و مکانیکی، آشغال های بزرگ جمع می شود تا در مراحل بعدی این اجزا برای کار دستگاهها اختلال ایجاد نکند.
  2. تصفیه مقدماتی (Primary Treatment): در مرحله تصفیه مقدماتی با پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی ته نشینی ابتدایی، جداسازی شن بوسیله فیلترهای شنی، حذف ذرات روغن و حذف اولیه آلاینده ها رخ می دهد.
  3. تصفیه بیولوژیکی: در روش تصفیه بیولوژیکی با پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی از میکروارگانیسم های هوازی و بی هوازی برای حذف آلاینده های آلی و غیر آلی استفاده می شود. روش های بکار گرفته شده در این مرحله روش IFAS، MBBR و EAAS می باشد. در این مرحله آلاینده های آلی و غیر آلی حذف می شود و راندمان تصفیه فاضلاب پتروشیمی به بیش از ۸۰ درصد می رسد.
  4. ضدعفونی: مرحله آخر تصفیه فاضلاب پتروشیمی با پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی مرحله ضد عفونی است که قبل از اجازه ورود فاضلاب به زمین های زراعی و فضای سبز لازم است ضدعفونی با کلر، نور UV و یا ازن صورت گیرد تا میکربهای بیماریزا حذف شوند. این روش خطرات زیست محیطی ندارد و در نهایت آب تصفیه شده می تواند برای آبیاری درختان مثمر و زمین های زراعی مورد استفاده قرار گیرد.
پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی - پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی
مراحل تصفیه فاضلاب پتروشیمی

روش‌های مختلف تصفیه فاضلاب پتروشیمی

مهمترین روش های تصفیه فاضلاب پتروشیمی با پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی که منطبق بر روش های جدید دنیا هستند شامل موارد زیر می باشد:

روش چربی گیری شامل CPI، API و DAF

روش CPI یا Corrugated Plate Interceptors:

در این روش از یکسری صفحات موجدار از جنس فایبرگلاس یا فلز برای تصفیه پساب پتروشیمی با پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی استفاده می شود. دلیل استفاده از صفحات فایبر گلاس یا فلزی برای این امر این است که با برقراری یک جریان آرام مواد جامد موجود در پساب به صورت لجن ته نشین شوند. و در عین حال مواد معلق مانند روغن و ذرات چربی در سطح آب قرار گیرند. در نهایت یک اسکیمر ذرات معلق روی پساب و یک پمپ مخصوص لجن را جمع می کند.

روش API یا American Petroleum Institute:

بر اساس استانداردهای این موسسه در جهت تصفیه فاضلاب پتروشیمی با پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی عمل می کند. این روش روشی تقریبا قدیمی و نسبتا رایج می باشد. از مهمترین تفاوت های این روش با روش CPI این است که در این روش مخزن های مستطیلی شکلی ذرات معلق چربی و جامد بر اساس وزن مخصوص جمع آوری می شوند و چون روباز هستند تحت تاثیر باد نیز قرار می گیرند و در نهایت ته نشین می شوند و اجزا از هم جدا می گردند.

روش DAF یا Dissolved Air Flotation:

 این روش جدیدترین روش مورد استفاده برای حذف چربی های پساب پتروشیمی با پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی می باشد و علاوه بر جداسازی روغن و ذرات جامد با استفاده از این روش، میزان آلاینده های مختلف مانند COD و BOD5 نیز در این روش کاهش پیدا می کند. در این روش تزریق هوا با فشار به داخل پساب صورت می گیرد و مواد معلق موجود در پساب به حباب های هوا می چسبند و خیلی سریع در سطح جمع می شوند.

روش‌های فیزیکی – شیمیایی:

در این روش ها برای جداسازی مکانیکی ذرات جامد درشت از فیلتراسیون شنی در پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی استفاده می شود. همچنین از مواد شیمیایی که قبلا به آن اشاره شد برای ضد عفونی پساب استفاده می شود.

روش‌های تصفیه بیولوژیکی:

این روش شامل MBBR، IFAS و EAAS، MBR، UASB و UABR است.

روش MBBR)Moving Bed Biofilm Reactor):

در این روش با تزریق نمک و پلیمر به حذف فسفر و مواد جامد غیر قابل تجزیه در فاضلاب می پردازند. این کار به نظارت خاصی نیاز ندارد و خود تنظیم است. در این روش تصفیه فاضلاب MBBR با پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی می توان حجم تولید شده توده لجن ار تحت کنترل قرار داد. در این روش فسفر و نیتروژن از پساب حذف می شود و آب تصفیه شده نهایی فاقد نیتروژن و فسفر است و بعد از ورود به دریاچه ها سبب رشد بی رویه جلبک ها نمی شود.

روش IFAS)Integrated Fixed-film Activated Sludge):

این روش با استفاده از لجن فعال در تصفیه فاضلاب پتروشیمی با پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی به کار گرفته می شود و راندمان فرایندهای پایین دست را نیز بالا می برد. بستر فیلم ثابت آن نیز به مواد آلی و شوک های الکتریکی مقاوم ست. روش IFAS یک روش تلفیقی است و در این روش بستر فیلم ثابت در داخل لجن ثانویه فعال در طی فرایند تصفیه فاضلاب پتروشیمی  با پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی قرار می گیرد.

 Extended Aeration Activated Sludgeیا روش EAAS:

از روش EAAS در زمانی که راندمان بالاتری از تصفیه و بازیافت لجن فعال به روش هوازی و بیولوژیک مد نظر است استفاده می شود. این روش از دو مرحله تشکیل شده است. در مرحله اول جهت تجزیه لجن و تکثیر باکتری ها مواد آلی تجزیه می شوند ولی مقدار آن بسیار کم است. به همین جهت در مرحله دوم باکتری ها لجن ها را جهت تامین انرژی تجزیه می کنند و از مواد آلی ساختار خود نیز به طور همزمان استفاده می کنند.

روش بیوراکتور غشایی یا MBR)Membrane Bioreactor):

در این روش برای تصفیه فاضلاب با پکیج تصفیه فاضلاب پتروشیمی از یکسری غشا برای تصفیه بیولوژیکی و فیلتراسیون استفاده می شود که به صورت ترکیبی تشکیل می شود و پسابی که در نهایت تولید می شود کیفیت خیلی بالاتری دارد. تجهیزات مورد نیاز برای این روش فضای خیلی کمی را اشغال می کنند و مخزن ته نشینی ثانویه لجن حذف می گردد.

تصفیه فاضلاب پتروشیمی
تصفیه فاضلاب پتروشیمی

پکیج های تصفیه فاضلاب روش MBR

 

 

 

 

 

امتیاز
کارشناسان شرکت مهندسین تصفیه فاضلاب مهاب طراح و مجری انواع پکیج های تصفیه فاضلاب بهداشتی و صنعتی
021-86122170

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *