چربی گیر

چربی گیر (Grease trap) که با نام‌های (تصفیه کننده چربی، دستگاه بازیابی روغن از فاضلاب، چربی زدا یا سیستم جمع‌کننده چربی رستوران) یا دگریسر نیز معروف است، دستگاهی است که در ابتدای لوله‌های خروجی از مراکز تولید فاضلاب چرب نصب می شود. دستگاه چربی گیر با خنک نمودن و کاهش سرعت چربی باعث به تله افتادن چربی ها شده و فرآیند تصفیه فاضلاب صورت می گیرد.
سیستم چربیگیر دارای یک حوض سکون جهت جداسازی چربی می باشد که از ورود چربی و گریس‌ها به داخل سیستم اگوی فاضلاب و چاه جذبی جلوگیری می کند. 

سیستم چربی گیر تصفیه فاضلاب

چربی گیر فاضلاب

به طور معمول سیستم چربی‌گیر با فیلتراسیون جامد همراه بوده و از فایبرگلاس، فولاد ضدزنگ، پلی اتیلن، چدن یا بتن طراحی می‌شود. چربی و روغن موجود در فاضلاب بهداشتی میزان پایین‌تری بوده و نیاز به تجهیزات چربی گیری خاصی وجود ندارد. ولی در فاضلاب‌های صنعتی مانند فاضلاب صنایع غذایی، قالیشویی، رستوران شرکت و ادارات و… برای حذف روغن و چربی، دستگاه چربی گیر فاضلاب ضروری می باشد.

برای حذف چربی و روغن از آب به دلیل بالا بودن دانسیته از روش شناورسازی استفاده می شود. در دنیا در حین پخت و پز، آشپزخانه های صنعتی و… انواع چربی و روغن ها ایجاد می شود.

سیستم چربی گیر تصفیه فاضلاب

کاربرد دستگاه چربی گیر صنعتی

چربی گیر بیشتر در مکان های تجاری و صنعتی و یا هر جایی که در آنجا روغن تولید می شود و امکان دارد که روغن به محیط زیست برسد مورد استفاده قرار می گیرد. چربی گیر  یا سیستم جداکننده آب و روغن برای جدا کردن روغن و آب مخلوط شده از هم استفاده می شود.از هر کدام از چربی گیرها برای جدا کردن انواع مختلفی از روغن‌های متفاوت استفاده می شود. می توان برای جدا کردن روغن های شناور آزاد و روغن امولسیون و یا روغن های حل شده و مواد معلقی که وجود دارد از آب جدا می کند. یک نمونه چربی گیر ها نمی توانند که همه روغن ها را جداسازی کنند.

برای همین برای هر نمونه روغن از چربی گیر متفاوتی استفاده می کنند.چربی های مختلف بر اساس مواد مختلفی که تشکیل شده اند جداسازی می شوند.این مواد قطر ذرات – تراکم روغن و روغن – غلظت روغن – کیفیت مورد نظر در مقایسه با پساب هستند. اولین باری که چربی گیر مورد استفاده قرار گرفت نفت نشت شده از نفت کش ها بود. زمانی که روغن یک خودرو و یا هرنوع آلات رانندگی در حال حرکت نشت می کند دلیلش این است که روغن وارد پساب می شود و برای همین در داخل خودروها برای جلوگیری از این مسئله از چربی گیر استفاده می کنند.

از آلاینده‌های مرسوم در فاضلاب می توان به انواع چربی و روغن اشاره نمود. به عنوان مثال فاضلاب و پساب‌های تولید شده در انواع کترینگ ها، آشپزخانه ها، قالیشویی، رستوران‌ها دارای روغن و چربی‌های فلروانی هستند، به همین دلیل وجود یک سیستم چربی گیر بسیار ضروری می باشد. گروه مهندسین مهاب طراح‌، تولید کننده و مجری انواع پکیج‌های چربی گیر فاضلاب، مراکز صنعتی، آشپزخانه ها، رستوران ها و… می باشد‌.

چربی گیر رستوران، آشپزخانه صنعتی

پساب موجود در آشپزخانه‌های صنعتی، تالارها، رستوران ها، کترینگ ها و… دارای میزان بسیار زیادی از چربی می باشد که دارای ساختار مولکولی سخت و قوی هستند. به همین علت توسط میکروارگانیسم‌های هوازی و یا بی هوازی قابل تجزیه نمی باشد، در نتیجه نیاز به حوضچه جداسازی چربی برای هدایت روغن به خطوط فاضلاب امری ضروری می باشد. از چربی گیر رستوران برای جداسازی چربی و روغن از جریان فاضلاب آشپزخانه ها و رستوران ها به همراه پکیج تصفیه فاضلاب رستوران استفاده می شود. طراحی چربی گیر رستوران‌ها براساس شناور سازی روغن سبک وزن روی آب، همزمان با خنک کاری فاضلاب خروجی از مراکز می باشد.
در چربی گیر آشپزخانه، ابتدا فاضلاب از آشغالگیرها (از جنس پلی اتیلن و فایبرگلاس) عبور کرده و مواد درشت از پساب جدا می شود. در طی این جریان ذرات چربی و روغن به دلیل وزن و چگالی کم روی سطح دستگاه چربی گیر صنعتی قرار می گیرد. فاضلاب بعد از عبور از پکینگ مدیا که نقش بسزایی در بالا بردن سطح تماس آب دارند، عبور و فاضلاب بدون مواد روغنی و چربی از دستگاه خارج می گردد.

چربی گیر پتروشیمی

یکی از بزرگترین مشکلاتی که در کارخانجات صنعتی وجود دارد، وجود روغن، نفت و ذرات کلوئیدی در آب می باشد که نه تنها به محیط زیست آسیب وارد می کنند، بلکه روند فعالیت دستگاه ها و تولید محصولات را چار مشکل می‌کند. گروه مهاب طراح، تولید کننده و مجری دستگاه‌های چربی گیر و تجهیزات کاربردی در حوزه تصفیه فاضلاب است که در ادامه به چند نمونه از مهم ترین آن‌ها می‌پردازیم. 

چربی گیر API

 یکی از رایج ترین دستگاه های حذف روغن و نفت از آب، پکیج چربی گیر فاضلاب API (American Petroleum Institute) می باشد که در پالایشگاه های نفتی و… کاربرد گسترده ای دارند. 

چربی گیر DAF

به عملیات حذف آلاینده ها و ذرات کلوئیدی با تزریق هوای فشرده به پساب اصطلاحا Dissolved Air Flotation یا چربی گیر فاضلاب DAF گفته میشود.

چربی گیر CPI

پکیج چربی گیری به روش CPI یکی از دستگاه های جداکننده ذرات کلوئیدی موجود در فاضلاب های صنعتی و آب دریا و محیط های پالایشگاهی می باشد که بر اساس قانون استوکس و اختلاف دانسیته ذرات طراحی و پیاده سازی شده است. 

دستگاه چربی گیر صنعتی

جدا کننده روغن از آب یا چربی دستگاهی برای جداسازی روغن‌ها از گاز فشرده، بخار آب یا روغن استفاده می شود. چربی‌گیرها از سری تجهیزات فشرده سازی و انتقال گاز (بخار) است. دستگاه مشابهی که در کارخانه‌های کمپرسور برای به دام انداختن روغن و آب استفاده می شود، جدا کننده آب و روغن نامیده می شود. چربی گیرها اولین‌بار در جدا کردن نفت ناشی از نشت نفت کش‌ها از آب اقیانوس مورد استفاده قرار گرفتند. پس از آن که این عملیات با موفقیت انجام شد،‌ از چربی‌گیر‌ها برای جدا کردن روغن و آب در تصفیه فاضلاب استفاده شد.

جداکننده‌های آب و روغن یا همان چربیگیر‌ها، می توانند به طور موثر در حذف بنزین، سوخت دیزل، نفت خام و تقریباً هر نوع روغن سبک‌تر از آب کمک کنند. پساب جدا کننده‌های روغن و آب معمولاً به سیستم فاضلاب بهداشتی یا فاضلاب شهری تخلیه می شود. چربی گیرها با طراحی، نصب و بهره برداری مناسب، یک سیستم تصفیه برای مدیریت فاضلاب‌های روغنی فراهم می کنند و از ورود سطح غیر قابل قبول آلودگی طبق دستورات شرکت تصفیه آب و فاضلاب، به فاضلاب شهری یا سیستم فاضلاب بهداشتی جلوگیری می کند. چربی گیرها انواع مختلفی دارند و لزوما یک چربی‌گیر نباید تمام چربی ها و روغن‌ها را از آب و پساب حذف کند. از انواع چربی گیر که تقریبا می توان گفت برای صنایع مختلف مناسب است می توانیم به چربی‌گیر API، چربی گیر DAF، چربی گیر CPI، چربی گیر فایبرگلاس، بتنی، پلی اتیلنی اشاره کنیم.

جدا کننده روغن از آب

قیمت چربی گیر

قیمت مخزن چربی گیر یکی از مهم ترین المان‌های مورد نظر خریداران در حال احداث و راه اندازی تجهیزات رستوران و آشپزخانه‌ها می باشد. به کمک این دستگاه مشکلات گرفتگی چاه‌های فاضلاب، مجوز ادارت فاضلاب و محیط زیست به دلیل کاهش آلاینده های فاضلاب کاهش می یابد.

عملکرد پکیج چربیگیر

 

عملکرد یک چربی گیر، عمدتا بر اساس استفاده از تفاوت در مقادیر نیرو های اینرسی (در درجه اول نیروهای گریز از مرکز) است که بر قطرات روغن و ذرات موجود بر اساس تفاوت قابل توجهی که در چگالی دارند اثر می گذارد. چربی گیر های سیکلون متداول ترین هستند. جدا کننده های روغن تا 70-95 درصد از ناخالصی های موجود در مایع را جمع می کنند. جداکننده های روغن با پوشش های سرامیکی و فلزی، که باعث جمع شدن قطرات می شوند، باعث حذف 99.7 درصد ذرات معلق و روغن ها می شوند. از چربی گیر ها برای جدا کردن ذرات جامد معلق موجود در فاضلاب نیز استفاده می شود.
شاید از برخی شنیده باشید که چربی گیر باید یکی از اولین تجهیزاتی باشد که برای صنعتی مورد نظر شما تهیه می شود. در بسیاری از موارد، این حرف کاملاً درست است. این امر به دلیل تفاوت در میزان روغن موجود در آب صنایع مختلف است. همچنین میزان تولیدات آب و روغن نیز بر این امر تاثیر می گذارند. شرکت تصفیه آب و فاضلاب گروه مهندسین مهاب می توانند در انتخاب و تهیه یک چربی گیر مناسب برای تجارتتان، شما را راهنمایی کنند.

نحوه کار دستگاه چربی گیر

چربی گیر ها در اصل دستگاه هایی هستند که می توانند به جدا کردن روغن و ذرات معلق موجود در فاضلاب به روش های مختلف کمک کنند. چربی گیر ها می توانند با تفاوت چگالی بین روغن و آب، روغن و ذرات مشابه را از آب حذف کنند. نکته جالب و مهم این است که هر چربی گیر روش خاص خود را برای جداسازی روغن از آب و فاضلاب دارد.

جداکننده روغن یا چربی گیر، آب را فیلتر کرده و روغن های موجود در آن را در یک مخزن کوچک جمع می کند تا به راحتی نگهداری شود. به طور کلی توصیه می شود که جداکننده روغن خود را هر ماه بررسی کنید تا حتی کوچکترین مشکلی برای این دستگاه پیش نیامده باشد.

جدا کننده روغن یا همان چربی گیر ها
جدا کننده روغن یا همان چربی گیر ها

چربی گیر جهت تصفیه آب به کار گرفته می شود. زیرا چربی ها وقتی به پساب ها ورود می کنند باعث ایجاد اختلاف می شود. درون آب آلاینده هایی وجود دارد که می توانند در چربی حل شوند و با کمک روغن جا به جا شود.به همین دلیل حذف کردن چربی از پساب کار بسیار مهمی است.از آنجایی که از نامش پیداست این وسیله باعث تصفیه آب از روغن و سایر آلاینده های روغنی و پساب می شود.

لزوم چربی زدایی فاضلاب 

آلاینده هایی که درون پساب و یا چربی وجود دارد می تواند داخل روغن شده و از آنجا جا به جا شود. زمانیکه درصد چربی موجود در روغن به میزان زیادی افزایش پیدا کرد دستگاه چربی گیر از آب شروع به کار می کند. زمانیکه آلاینده هایی که حاصل فاضلاب هستند به درون چربی ریخته می شود و همچنین در زمان تغییر خاصیت روغن موجود درون مایع افزایش یافته و باعث گرفتی در لوله های انتقال فاضلاب، منهول‌ها و اگوی شهری خواهد شد. همچنین پسماند  در صورت داشتن چربی سبب مسدود شدن منافذ چاه‌های جذبی میگردد. این چاه‌ها که اغلب در مناطق خاکی حفر میشوند به مرور زمان دچار گرفتگی میشوند. دیواره چاه توسط ماده ای بسیار چرب پوشانده میشود و دیگر چاه دیگر نمیتواند آب را به خوبی جذب کند. در این حالت چاه هر دفعه که تخلیه شود با سرعت بیشتر از دفعات قبلی پر خواهد شد. این امر موجب افزایش هزینه ها برای تخلیه مجدد در فواصل زمانی کوتاه خواهد شد.

چربی گیر - قیمت چربی گیر
چربی گیر - گروه مهندسین مهاب

چرا از چربی گیر استفاده می شود؟

همان طور که می دانید از چربی گیرها برای حذف روغن و ذرات معلق موجود در آب استفاده می شود. چربی گیر ها با جدا سازی روغن از آب، چربی ها،‌گریس و ذرات معلق کیفیت آب و پساب را بهبود می بخشند.

با توجه به ماهیت آلی که روغن ها،‌چربی ها و گریس دارند، ‌اگر این مواد از پساب حذف نشوند، بار آلی آب و پساب را بالا می برند و باعث می شوند مواد آلی زیادی در این چربی ها حل شوند و به محیط های محتلف منتقل شوند. از دیگر دلایل استفاده از چربی گیرها این است که چربی ها، روغن ها و گریس در صورتی که از آب و پساب حذف نشوند با تغییر دما می توانند در لوله های انتقال آب و پساب جامد شوند و باعث ایجاد گرفتگی در این لوله ها شوند. این گرفتگی لوله برای همه منازل و صنایع مشکلات حادی ایجاد می کند. مورد مهم بعدی در مورد وجود روغن ها و چربی ها در آب این است که این مواد آلی می توانند به عنوان منبع تغذیه برای بسیاری از میکروارگانیسم ها عمل کنند و در نهایت رشد آن‌ها را تسریع کنند. این افزایش میزان رشد آلودگی بیولوژیکی را بسیار بالا می برد و برای انسان ها و موجودات زنده،‌ مخاطرات بسیار زیادی ایجاد می کند. در نهایت اگر این چربی‌ها از آب و پساب حذف نشوند، توسط آبزیان خورده می شوند و این موضوع در طی سالیان عاملی برای انقراض بسیاری از گونه های آبزی است. انسان هم از این گونه های آبزی تغذیه می کند و تجمع این مواد در بدن آبزیانی که انسان می خورد به انسان آسیب های زیادی وارد می کند.

استفاده از پکیج چربی گیر در صنایع مختلف

صنایع های مختلفی از چربی گیر ها استفاده می کنند که این صنایع ها عبارت اند از : مدیریت پسماند – یخچال های سوپر مارکت – کارواش ماشین – فروشگاه های ماشین – تولیدات سنگین – فراورده های مواد غذایی و گاراژها.در صنایع مدیریت پسماند آلاینده هایی که باعث ایجاد روغن می شوند آنها را گرفته و به منطقه ی دیگری منتقل می کند. در یخچال های سوپر مارکت سیستم های چربی گیری که نصب شده است باعث می شود که از برگشت چربی به درون یخچالی که دارای دمای پایینی است جلوگیری کند. در صنایع کارواش های ماشین بعد از شستن ماشین چربی هایی که با پساب مخلوط می شوند، چربی گیر آن ها را از هم جدا کرده و در مخازن فاضلاب تخلیه می کنند تا در دفعات بعدی به عنوان پمپاژ استفاده شود.

چربی گیر در فروشگاه های ماشین با جدا کردن آب و روغن از هم باعث تمیز شدن و ایمن بودن کار شده و کیفیت کار را بالا می برد و این روغن های جدا شده دوباره به فاضلاب ها ریخته می شود در صنایع تولیدات سنگین، مانند صنعت پالایش، نفت یا پتروشیمی و… که در تولیداتشان روغن نیز ایجاد می شود برای تمیز کردنشان از دستگاه های چربی گیر استفاده می شود. در صنایع غذایی چون آلاینده های آنها دارای روغن هایی از نوع گریس هستند. قبل از ریخت شدن به فاضلاب باید با استفاده از دستگاه های چربی سوز جدا سازی شوند .در ایستگاه های خدماتی و تعمیر گاه ها و یا به طور کل مکان هایی که خودرو تعمیر می شود باید در این مکان ها تجهیزات چربی گیر وجود داشته باشد با نصب کردن چربی گیر در تصفیه خانه ها این سیستم کارایی خود را به بهترین شکل ممکن نشان می دهد.