مخزن سپتیک تانک چیست ؟ (septic tank) یک واحد تصفیه فاضلاب است که تصفیه مکانیکی (ته نشینی) و تصفیه زیستی با کمک باکتری های بی هوازی همزمان در آن انجام می شود.  تانک سپتیک عموما مخزنی زیر زمینی است که در زیر زمین دفن می شود و برای تصفیه فاضلاب های بهداشتی- انسانی با فرایند تجزیه بی هوازی و به صورت اختیاری فیلتراسیون، استفاده می شود. 
مخزن سپتیک تانک فاضلابی از فرآیند های طبیعی و فناوری ثابت شده برای تصفیه فاضلاب بهداشتی و به طور کلی تصفیه فاضلاب تولید شده توسط حمام، فاضلاب آشپزخانه و لباسشویی استفاده می کند. از طراحی نسبتاً ساده ای برخوردار است که به طور معمول از فایبرگلس (سپتیک تانک جی آر پی)، پلاستیک (سپتیک تانک پلی اتیلن) یا بتن (سپتیک تانک بتنی) ساخته شده است.
محفظه های موجود به طور معمول یک خروجی T شکل دارد که از خروج لجن و کف از مخزن و حرکت به منطقه میدان تخلیه جلوگیری می کند. همین امر به تصفیه آب و فاضلاب کمک می کند.

تولید و فروش انواع سپتیک تانک فاضلابی مهاب

کاربرد سپتیک تانک

سپتیک تانک فاضلابی نوعی دستگاه تصفیه فاضلاب است که تصفیه اولیه فاضلاب را ارائه می دهند. سپتیک فاضلاب برای محل هایی که فاضلاب انسانی تولید می کنند و به شبکه فاضلاب اصلی یا سیستم انتقال آن دسترسی ندارند مناسب است.

سپتیک فاضلاب خانگی

سپتیک تانک فاضلاب در مکان هایی که سیستم زهکشی ضعیفی دارند، امکان چاه زدن وجود ندارد، سطح آب های زیرزمینی بسیار بالا است یا حجم فاضلاب تولید شده کم است مورد استفاده قرار می گیرد. سپتیک فاضلابی میزان مواد آلی موجود در پساب را به میزان قابل توجهی حذف می کند. سپتیک تانک از فرآیندهای ته نشینی، شناور سازی و بیولوژیکی به منظور تصفیه فاضلاب های بهداشتی – انسانی استفاده می کند.

اساس کار سپتیک فاضلاب انسانی سکون است و فاضلابی که وارد مخزن می شود به مدت 2 الی 3 روز در آن می ماند.

سپتیک تانک خانگی عمل پیش تصفیه و تصفیه مقدماتی فاضلاب های بهداشتی مسکونی، اداری، واحدهای غذاخوری و رستوران ها، هتل ها، کارگاه ها، شهرک ها، کمپ های تفریحی و سایر اماکن عمومی و خصوصی را انجام می دهد.
سپتیک تانک خانگی انواع مختلفی دارد و معمولا به صورت افقی و به جنس بتنی، پلی اتیلن دوجداره، کاروگیت، کورتیوب و فایبرگلس نصب شده و به کمک فرآیند هوازی تصفیه را انجام می دهند.

سپتیک فاضلاب خانگی

سپتیک تانک چربی گیر رستوران

سپتیک تانک یک دستگاه تصفیه فاضلاب تک واحدی مناسب برای رستوران هایی است که پسابشان دارای مقدار زیادی روغن و چربی است. به وسیله مخزن سپتیک می توان راحت تر ذرات چربی، روغن ها و مواد قابل ته نشینی را از فاضلاب حذف یا تفکیک نمود، به همین منظور از کاربردهای اصلی سپتیک تانک می توان به کاربرد آن در تصفیه فاضلاب رستوران ها، سالن ها و غذاخوری های اشاره کرد. در واقع با این روش می توان از پر شدن سریع چاه های جذبی و گرفتگی لوله ها جلوگیری نمود.دستگاه چربی گیر بخشی از واحد سپتیک تانک است که به کمک لوله های PVC به دستگاه وصل می شوند.

سپتیک تانک متعادل ساز و پمپاژ کننده فاضلاب

از دیگر کاربردهای این مخزن زیر زمینی می توان به عملکرد آن در زمینه متعادل سازی و پمپاژ فاضلاب در سیستم های تصفیه فاضلاب های بهداشتی اشاره نمود. سپتیک تانک در واحد های دیگری نیز کاربرد دارد که در ذیل اشاره شده است.

  •  سپتیک تانک در مجتمع های ورزشی
  • سپتیک تانک در کارخانه ها و واحدهای صنعتی
  •  سپتیک تانک در گاوداری
  •  سپتیک تانک در رستوران ها، هتل ها، سالن های غذاخوری کوچک و بزرگ
  •  سپتیک تانک در پایانه های مسافربری
  •  سپتیک تانک در شهرک های مسکونی
  • سپتیک تانک در کمپ ها و شهرک های ویلایی

اجرای سپتیک فاضلاب

سپتیک تانک ها معمولاً از دو محفظه یا یک محفظه و یک مخزن ساخته می شوند که فاضلاب را از یک لوله ورودی دریافت می کند و به کمک فرآیند های بی هوازی آن را تصفیه می کند. در واقع تمام فرآیند تصفیه در واحد های درون آن انجام می شود. معمولا سپتیک به صورت دفنی طراحی می شود که هر 3 جنس سپتیک بتنی، پلی اتیلنی و فایبرگلس کاربرد دارند. سپتیک تانک یکی از ابزارها در تصفیه فاضلاب های زیرزمینی است که عموما در مناطق روستایی و مناطقی که فاقد سیستم فاضلاب های متمرکز می باشند، از این ابزار می توان استفاده کرد.

اجزا و نحوه تصفیه فاضلاب در سپتیک فاضلابی

تسپتیک تانک دو محفظه یا یک محظه و مخزن

ورودی فاضلاب: لوله ای با قطر مشخص که با کمک اتصالات رینگ و فلنج به مخزن متصل می شد.

مخزن اولیه سپتیک: از مهم ترین اجزا است که تقریبا 70 درصد از تانک را شامل شده و فاضلاب برای ته نشینی در این مخزن وارد می شود.

دیواره جداکننده یا دیوایدر یا بافل میانی: مانع ورود فاضلاب و چربی به مخزن دوم شده و فضای داخلی را تقسیم می کند.

مخزن زلال سازی یا مخزن ثانویه : پساب بدون مواد ته نشینی وارد این قسمت می شود.

اجزا سپتیک تانک فاضلابی

تانک پمپ

 

خروجی ونت هوا: به صورت خمیده یا صاف برای خارج شدن گازهای حاصل از فرآیند هوازی بر روی سپتیک نصب می شود.

دریچه منهول: برای عبور و مرور تکنسین و بررسی تجهیزات داخلی نصب می شود. 

سیستم خروجی: مانند سیفون عمل می کند و به صورت زانو نصب می شود.

قیمت سپتیک تانک فاضلاب

قیمت مخزن سپتیک وابسته به پارامترهایی مانند جنس بدنه، تجهیزات جانبی به کار رفته درون سپتیک و شرایط نصب مانند محل دفن و میزان بار خاکی که تحمل می کند متفاوت است.

انواع سپتیک تانک می تواند در جنس های مختلفی مانند جی آرپی یا فایبرگلس، پیش ساخته یا پنلی پلی اتلینی و بتنی درجا  تولید شود. سپتیک تانک یا سپتیک تانک خانگی، دستگاه تصفیه فاضلاب برای پیش تصفیه یا تصفیه مقدماتی در پکیج های تصفیه بهداشتی یا در برخی موارد صنعتی است. برای دریافت مشاوره ، پروپوزال و اطلاع از لیست قیمت و خرید دستگاه سپتیک تانک می توانید با شماره 02186122170 تماس حاصل فرمایید .

انواع مخزن سپتیک تانک فاضلابی

انواع سپتیک تانک

سپتیک تانک یا مخازن سپتیک از مواد مختلف ساخته می شوند و از این رو این مخازن را به لحاظ چگونگی تولید و مواد به کار رفته در آن ها در انواع مختلف دسته بندی می کنند. همچنین لازم به ذکر است که این مخازن با توجه به ساختاری که دارند، به لحاظ قابلیت های کاربردی، نگهداری، میزان مقاومت در برابر شرایط محیطی و دوام و طول عمر با یکدیگر تفاوت هایی دارند؛ بنابراین یکی از الزامات لازم در خصوص استفاده از این مخازن آشنایی با انواع آن ها می باشد.

از جمله مخازن بادوام، سپتیک های بتنی هستند که شما می توانید تا چندین دهه از آن ها استفاده کنید. مخازن بتنی مقاومت بالایی در برابر شرایط محیطی دارند؛ اما توجه داشته باشید که با گذشت زمان ترک خوردگی هایی روی سطح بتن ایجاد شده که این امر موجب می شود مواد زائد از مخزن خارج و به آب های زیرزمینی نفوذ کنند، به این ترتیب نکته مهم در کاربرد سپتیک های بتنی توجه به نگهداری آن ها می باشد.

سپتیک تانک بتنی - سپتیک تانک

سپتیک تانک های فایبرگلاس برخلاف سپتیک های بتنی که ترک می خورند یا سپتیک های فولادی که زنگ می زنند، ساختار منسجم تر و با کیفیت تری دارند و مقاومت بالایی در برابر شرایط محیطی از خود نشان می دهند. این مخازن از مواد بسیار سبک و کم هزینه ساخته شده اند و به راحتی در هر محیطی قابل نصب و بهره برداری می باشند. به این ترتیب با استفاده از این مخازن می توانید در هزینه های خود صرفه جویی کرده و همچنین از یک مخزن مقاومت و بسیار با کیفیت در زمینه تصفیه انواع فاضلاب های زیرزمینی بهره مند شوید.

پلی اتیلن یکی از مصالحی است که در برابر فشار، ضربه، گرما، سرما، سایش و خوردگی توسط مواد شیمیایی و رسوبات مقاومت زیادی داشته و به عبارتی ماندگاری و طول عمر بالایی دارد که همین ویژگی، استفاده از سپتیک تانک پلی اتیلن را افزایش داده است. علاوه بر این، کارایی زیادی دارند و از نظر هزینه خرید و هزینه های جانبی بابت نصب و جای گذاری نیز کاملا مقرون به صرفه هستند. همچنین به دلیل ماده پلی اتیلن به کار رفته در بدنه ی مخزن، به هیچ عنوان مشکلی بابت نشت و نفوذ مواد به بیرون مخزن و ایجاد آلودگی در محیط اطراف آن به وجود نخواهد آمد.

تصفیه فاضلاب بهداشتی با سپتیک تانک

 سپتیک تانک فولادی

فولاد یک ماده با دوام و بسیار مقاوم است که اگر در ساختار ماده یا وسیله ای مورد استفاده قرار گیرد، مقاومت آن ابزار را افزایش می دهد؛ بنابراین طبیعی است که شما هم تصور کنید مقاوم ترین و با دوام ترین نوع مخازن سپتیک، سپتیک های فولادی یا استیل هستند!
اما صبر کنید، مخازن سپتیک فولادی جزء کم دوام ترین مخازن سپتیک به شمار می روند و معمولا طول عمر این دسته از مخازن حداکثر 25 سال اندازه گیری می شود. در خصوص علت این حادثه باید گفت که مخازن سپتیک در زیر زمین نصب می شوند و لذا در مجاورت رطوبت قرار دارند، به این ترتیب فرآیندهایی همچون اکسید آهن یا زنگ زدگی اتفاقی است که در صورت فلزی بودن جنس مخازن برای آن ها حتما رخ می دهد.
با توجه مشاهدات انجام شده و تجربیات به دست آمده از کاربرد سپتیک تانک های فولادی، گفته می شود که این دسته از مخازن پس از گذشت حداکثر 25 سال از زمان نصب آن ها در خاک، به مرور زمان دچار زنگ زدگی شده و مقاومت خود را در برابر شرایط محیطی از دست می دهند، به طوری که مخازن دیگر قادر به تحمل وزن زمین یا خاکی که روی سطح آن ها قرار گرفته را نیز ندارند و در این صورت احتمال سقوط اشیا یا اشخاص قرار گرفته روی سطح به داخل این مخازن بسیار زیاد است.
بنابراین با توجه به طول عمر پایین این دسته از مخازن، سپتیک های فولادی کمتر در زمینه تصفیه فاضلاب های زیرزمینی استفاده می گردد.

استفاده از مخازن متنوع سپتیک تانک یکی از روش های کاربردی و نوین در زمینه تصفیه فاضلاب های زیرزمینی است که عموما به صورت تک واحد در صنعت فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش از باکتری های هوازی به منظور انجام فرآیند تصفیه مکانیکی و تصفیه زیستی فاضلاب ها استفاده می نمایند.

چگونگی نصب یا مشخص نمودن جانمایی سپتیک تانک یکی از مهم ترین مواردی است که باید در خصوص استفاده از این مخازن به آن توجه داشته باشیم، چرا که در صورت عدم دقت کافی در این موضوع امکان بازگشت فاضلاب به طبیعت و افزایش آلودگی های زیست محیطی در خاک ارتقاء یافته و مشکلات فراوانی را به وجود می آورد، از این رو در ادامه این بخش با ذکر چند نکته مهم شما را با نحوه نصب صحیح مخازن سپتیک تانک آشنا می کنیم:

  • مخازن سپتیک تانک می بایست دور از محل یا مسیر نهرها و آبگیرها نصب شوند.
  • سطحی که مخازن سپتیک تانک را در آن نصب می کنید، حتما می بایست هموار باشند.
  • مخازن سپتیک را در جهت مخالف وزش بادهای غالب و شدید نصب نمایید.
  • طول انباره مستطیل شکلی که مخزن قرار است در آن قرار گیرد را 2 الی 4 برابر بیشتر از طول مخزن در نظر بگیرید.
  • عمق موثر یا مناسب برای انباره باید بیش از 1.2 متر باشد.
  • فاصله سطح فاضلاب تا سقف انباره می تواند بین 30 الی 40 سانتی به صورت متغیر انتخاب شود.
  • به منظور زلال سازی بهتر فاضلاب ها می توانید از سپتیک های دو یا سه مخزنه استفاده کنید؛ اما توجه داشته باشید که حجم مخزن اول باید دو برابر حجم مخازن بعدی باشد.

اکنون با توجه به این نکته جزئی بهتر می توان مشخص کرد که چه موقعیت یا مکانی می تواند محل مناسب و ایده آلی برای نصب مخزن سپتیک باشد؛ اما توجه داشته باشید که سپتیک تانک به لحاظ ساختاری و کاربردی دارای انواع مختلفی می باشد که باید پیش از انتخاب محل نصب یا جانمایی مخزن سپتیک تانک به نوع آن نیز توجه داشته باشید.

مخزن زیرزمینی سپتیک تانک یکی از ابزار پر کاربرد در جهت تصفیه آب و فاضلاب شناخته می شود که امروزه از این وسیله در تصفیه انواع فاضلاب های بهداشتی-انسانی، فاضلاب های زیرزمینی و سایر فاضلاب های بهداشتی در سراسر جهان استفاده می کنند. این ابزار به دلیل کاربرد خاص و منحصر به فردی که دارند موجب کاهش آلودگی های زیست محیطی شده و از این رو بسیار مورد توجه کشورهای پیشرفته قرار گرفته اند، به طوری که در این کشورها کاربرد مخزن سپتیک تانک در ساختار ساختمان های مسکونی، صنعتی، تجاری و … از الزامات و قوانین ساخت و ساز به شمار می رود.

مخزن سپتیک تانک را معمولا بر حسب جنس و کاربردی که در تصفیه فاضلاب ها دارند در انواع مختلفی تقسیم بندی می کنند. از این رو شناخت انواع مخازن سپتیک تانک می تواند در افزایش کارایی آن ها بسیار موثر باشد، به همین جهت در ادامه به منظور آشنایی بیشتر با این ابزار تصفیه، به معرفی انواع مخزن زیرزمینی سپتیک تانک بر حسب نوع کاربردی که در محیط های گوناگون از خود نشان می دهد، می پردازیم:

سپتیک فاضلاب خانگی:

این مدل از مخزن سپتیک تانک را می توان به عنوان دستگاه پیش تصفیه فاضلاب مجتمع های مسکونی کوچک و بزرگ استفاده کرد.

سپتیک تانک صنعتی:

سپتیک تانک صنعتی مخزنی است که شما می توانید از آن در زمینه تصفیه فاضلاب واحدهای صنعتی استفاده کنید.

مخزن سپتیک دامداری و مرغداری ها:

تصفیه فاضلاب مرغداری ها و دامداری ها همواره کار دشواری است، چرا که فضولات حیوانی در حجم انبوهی تولید شده و لذا جا به جایی و تصفیه و تجزیه آن هزینه های زیادی را به همراه دارد، از این رو با توجه به نیاز مبرم دامداری ها و مرغداری ها به دستگاه تصفیه همواره نوع خاصی از مخزن سپتیک در این اماکن قابل استفاده می باشد که این مخزن را تحت عنوان مخزن سپتیک دامداری یا مرغداری ها می شناسیم.

سپتیک فاضلاب کمپ:

از این دستگاه سپتیک می توان در انواع کمپ های تفریحی، تجاری، صنعتی، کارگری، عمرانی و … استفاده نمود، در واقع طراحی منحصر به فرد این دسته از مخازن سپتیک موجب شده تا از آن ها بتوانیم به راحتی در زمینه تصفیه فاضلاب کمپ های مختلف استفاده نماییم.

مخازن سپتیک مجتمع های تجاری:

نوع دیگری از مخازن سپتیک که آن ها را به لحاظ کاربردی با سایر مخازن متمایز می سازد، مخازن سپتیک مجتمع های تجاری می باشد. این مخازن تنها در مجتمع های تجاری قابل استفاده می باشند.

سپتیک فاضلاب مجتمع های بین راهی:

در ساخت و طراحی مجتمع های بین راهی همواره با محدودیت هایی مواجه هستیم که از جمله این محدودیت ها حفر چاهی است که بتواند ضمن نگهداری حجم انبوه فاضلاب های بهداشتی-انسانی، کمترین آسیب زیست محیطی را نیز داشته باشد. به این ترتیب استفاده از سپتیک فاضلاب مجتمع های بین راهی در زمینه تصفیه فاضلاب می تواند راهکار مناسبی باشد.

سپتیک تانک مجتمع های اداری:

در مجتمع های اداری نیز همچون مجتمع های مسکونی بزرگ، مجتمع های تجاری و حتی مجتمع های بین راهی لازم است که برای کاهش هزینه های ساخت زیر بنای ساختمان ها و تجهیزات آن ها از یک دستگاه ها پیش تصفیه پیشرفته استفاده نماییم تا تصفیه آب و فاضلاب مجتمع در سریع ترین حالت ممکن انجام شود، بدین منظور مهندسین از مخازن سپتیک استفاده می کنند.

مخزن سپتیک فاضلاب بیمارستان:

نوع دیگری از کاربردهای متنوع مخازن سپتیک، کاربرد آن در تصفیه فاضلاب های بیمارستانی است. این دستگاه معمولا بر سر راه پساب خروجی از بیمارستان نصب شده و در تصفیه سریع فاضلاب های بیمارستانی نقش بسزایی دارد.

یک مخزن سپتیک تانک دارای ابعادی به ارتفاع مفید حدود ۲ الی ۵/۲ متر و فضای روی سطح آب، حدودا ۶/۰متر است و نسبت طول مخزن به عرض آن (در مخازن بزرگ) ۳ به ۱ است و بین ۴۰۰۰ تا ۷۵۰۰ لیتر آب در آن گنجانده می شود. یک انتهای مخزن به لوله ورودی فاضلاب و دیگری به محوطه تخلیه سپتیک متصل می شود.
در هنگام طراحی مخزن، دو اتاق برای آن در نظر گرفته می شود که هر یک از آنها به دهانه دسترسی و درپوش مجزا مجهز هستند و از طریق دیواره تقسیم کننده، از یکدیگر تفکیک می شوند.
فرایند تصفیه فاضلاب بدین شیوه انجام می شود که در ابتدا فاضلاب به درون محفظه اول مخزن وارد شده و سپس مواد جامد ته نشین و مواد سبک معلق می شوند. و پس از مدتی، بخشی از مواد جامد حل شده به روش بی هوازی هضم می شوند و باعث می شود که حجم مواد جامد کاهش یابد. سپس آن بخشی که به صورت مایع است از طریق دیواره تقسیم به درون محفظه دوم که دارای محل استقرار بیشتری است، وارد می شود. اکنون در این مرحله، مایع اضافی در شرایط مشخصی قرار دارد که از قسمت خروجی به درون بخش تخلیه سپتیک، وارد می شود. با توجه به نوع و کاربری که خواهد داشت، عنوان میدان شستشو، میدان زهکشی و یا میدان نشت به آن اطلاق می شود.
در صورت استفاده تحت عنوان میدان زهکشی، برای اطمینان از تخلخل خاک کافی، نیاز است که قبل از نصب، آزمایش نفوذ آب انجام شود. در مرتبه ی بعد، ناخالصی هایی که در آن باقی مانده اند، در خاک دفن شده و به طور کامل حذف می شوند و آب اضافی به درون خاک نفوذ نموده و به روش تبخیر، از طریق ریشه گیاهان، تعرق نهایی، ورود به آب های زیرزمینی و یا سطحی از بین می رود.
معمولا شبکه لوله کشی در یک کانالی که دارای مقدار زیادی سنگ است، قرار داده می شود و مواد فاضلاب در همه قسمت های زمین و از طریق سوراخ های زهکشی متعددی که در آن وجود دارد، در شبکه توزیع می شود. اندازه میدان زهکشی متناسب با حجم فاضلاب و به طور معکوس متناسب با تخلخل میدان زهکشی است. سپتیک تانک می تواند با کمک نیروی ثقل به تنهایی و یا در مناطقی که ملاحظات توپوگرافی وجود دارد با کمک پمپ بالابر کار کند.

برخی از مخزن های سپتیک بدین صورت طراحی می شود که در بردارنده ی سیفون یا دستگاه های دیگری برای افزایش حجم و سرعت جریان خروجی به قسمت زهکشی است. این نوع مخزن از گرفتگی زودرس یا بیوکلاک، جلوگیری نموده و باعث پرتر و یکنواخت تر شدن لوله و افزایش عمر میدان زهکشی می شود.
نوع دیگری از آن، مخزن ایمهوف نام دارد و یک سیستم سپتیک دو مرحله ای می باشد. در این نوع، لجن در مخزن جداگانه ای هضم شده و از مخلوط شدن آن با فاضلاب ورودی جلوگیری می نماید. همچنین برخی از طرح های مخزن سپتیک، دارای مرحله دوم هستند که فاضلاب و مواد تخلیه شده بی هوازی، قبل از تخلیه نهایی هوادهی می شود.
اگر سیستم سپتیک دارای طراحی درست و اصولی باشد، پروسه و مراحل عملیاتی آن بدون بو انجام می شود و هیچ مشکلی در این زمینه ایجاد نمی کند. دربردارنده ی امکان بازرسی و تخلیه دوره ای می باشد و برای مدت زمانی طولانی کار می کند و نیاز زیادی به تعمیر ندارد.
حداکثر بازدهی مورد انتظار از سپتیک تانک معمولی در شرایط و موقعیت های عادی حدود ۴۵ تا ۵۰ درصد و در فصول گرم و سال تا حدود ۵۵ درصد می باشد. به همین دلیل، روند دفع و خروج فاضلاب از سپتیک باید به دقت انجام شود تا از میزان آلودگی محیط کاسته و بوی بد ایجاد نشود. برخی تمهیدات و اقدامات مفید همچون قرار دادن بسترهای شنی در اطراف آن را برای افزایش کارایی این مخازن می توان به کار گرفت.

septic tank -مخزن سپتیک تانک
septic tank

همانطور که گفته شد مخزن زیرزمینی سپتیک تانک یکی از ابزار کاربردی مهم در جهت تصفیه طبیعی فاضلاب های زیرزمینی است که از اجزاء و بخش های مختلفی ساخته شده و هر بخش در زمینه تصفیه فاضلاب وظایف مختلفی را بر عهده دارد. اکنون به منظور درک بهتر این موضوع بهتر است مکانیزم عملکردی سپتیک تانک را بررسی نماییم تا علت طبیعی بودن فرآیند تصفیه در این مخازن را بهتر درک کنید.

در ابتدای مراحل تصفیه فاضلاب به کمک مخازن سپتیک تانک باید گفت که فاضلاب در ابتدا به وسیله لوله های ورودی که به لوله کشی ساختمان متصل هستند، به مخزن اولیه سپتیک تانک وارد می شوند. دیواره جداکننده که در بخش های پیشین به آن اشاره کردیم، دیواره است که مخزن اولیه را از سایر بخش های سپتیک تانک جدا می نماید.

به این ترتیب فاضلاب طی یک دوره زمانی مشخص به وسیله دیواره جداکننده در همان مخزن اولیه نگهداری می شود تا مواد معلق و ذرات خارجی موجود در آن به آرامی از هم تفکیک و جدا شوند. در ادامه این فرآیند ذرات سنگین در کف مخزن ته نشین شده و موادی هچون چربی ها و روغن ها روی سطح شناور می شوند.

با تجمع مواد در کف مخزن توده ای از لجن ایجاد می شود که به وسیله آن باکتری ها و میکروارگانیسم های موجود در مواد تجمع یافته، آزاد شده و رشد می کنند. با تکثیر باکتری ها فرآیندهای بیولوژیکی آغاز می شود که در پی آن ها مواد آلی آلاینده تجزیه شده و فاضلاب تصفیه می گردد.

در پی انجام واکنش های بیولوژیکی و تصفیه تدریجی فاضلاب به وسیله باکتری های موجود در آن موجب آزاد شدن حجم قابل توجهی از بیوگازهایی همچون متان می شود که می تواند حجم مواد موجود در مخزن را به مقدار قابل توجهی افزایش دهد، از این رو این گاز توسط بخش تهویه یا لوله های خروج بیوگاز از مخزن سپتیک تانک خارج می شود.

پس از تصفیه و جداسازی های انجام شده بخشی از مواد تجمع یافته در کف مخزن به صورت لجن داخل مخزن اولیه باقی می ماند؛ اما پساب به وجود آمده در بخش اول توسط لوله های ارتباطی از دیواره جداکننده عبور کرده و وارد بخش دوم یا مخزن زلال سازی می شوند. در این بخش ذرات ریز چربی و روغن که روی سطح فاضلاب همچنان شناور باقی مانده اند، از پساب جدا شده و در نهایت پساب زلال شده از لوله های خروجی سپتیک تانک خارج می شود.

در خصوص مکانیزم عملکردی سپتیک تانک لازم به ذکر است که لجن انباشته شده در مخزن اولیه باید هر دو سال یکبار تخلیه شود؛ اما بهتر است که در زمان تخلیه همواره بخشی از لجن را در کف مخزن باقی بگذارید، چرا که این لجن حاوی میکروارگانیسم ها و باکتری های موثر می باشد که می توانند در تسریع روند تصفیه فاضلاب بسیار موثر واقع شوند.

مخزن سپتیک تانک در جهت تصفیه فاضلاب
مخزن سپتیک تانک در جهت تصفیه فاضلاب

اکنون پس از آشنایی با مخازن سپتیک تانک و نحوه عملکرد آن ها در زمینه تصفیه فاضلاب های بهداشتی–انسانی و فاضلاب های زیرزمینی، می توان گفت که این ابزار یک روش ساده و کاملا سالم در جهت تصفیه انواع فاضلاب ها می باشد که همواره به کمک یک فناوری ثابت شده و به وسیله ی باکتری های غیر هوازی مواد موجود در فاضلاب ها را به مواد آلی تجزیه نموده و در پایان منجر به تصفیه فاضلاب ها و بازگشت آن ها به طبیعت می گردد.

در خصوص مکانیزم استفاده از مخازن سپتیک تانک به طور کلی روش خاصی وجود ندارد، چرا که این مخازن پس از جایگیری در محل مناسب با یک مکانیزم کاملا طبیعی فعالیت خود را آغاز نموده و در طی انجام فرآیندهای تصفیه شما نیازی نیست کاری انجام دهید، یعنی این مخازن بدون دخالت انسان فرآیند تصفیه را به طور طبیعی و کاملا خودکار انجام می دهند؛ اما به طور کلی توجه به چند نکته مهم در زمینه استفاده از این ابزار می تواند در نگهداری صحیح مخازن سپتیک تانک و افزایش بازدهی آن ها بسیار موثر باشد:

  • همواره به محل جانمایی مخازن سپتیک تانک و چگونگی انجام مراحل نصب آن ها در محیط های گوناگون توجه داشته باشید.
  • پیش از تهیه و استفاده این مخازن با انواع سپتیک تانک و نحوه عملکرد آن ها در سیستم تصفیه فاضلاب ها آشنا شوید.
  • همواره به کمک یک فرد متخصص و با تجربه مخزن سپتیک تانک متناسب با هدف خود را انتخاب کنید.
  • در هنگام نصب از درپوش های مناسب برای پوشش سطح مخازن استفاده کنید و از صحت درپوش ها اطمینان حاصل فرمایید.
  • استفاده از درپوش مناسب یک موضوع مهم و اساسی در نصب مخازن سپتیک تانک به شمار می رود، چرا که این درپوش ها از ورود بوی نامطبوع فاضلاب به فضا جلوگیری می نماید.
  • مخازن سپتیک تانک از جمله ابزار مهم و کاربردی در زمینه کاهش آلودگی های زیست محیطی شناخته می شوند؛ اما توجه داشته باشید که این ابزار یک راه حل موقت در جهت دفع زباله ها و تصفیه فاضلاب ها به شمار می رود، بنابراین در صورت استفاده طولانی مدت از آن همواره به نگهداری صحیح مخازن توجه داشته باشید.

همچنین یک راهکار مناسب و ایده آل در این زمینه می تواند مراجعه به شرکت تصفیه آب و فاضلاب باشد که در زمینه نصب و راه اندازی انواع پکیج های تصفیه فعالیت دارد. این دسته از شرکت های خدماتی همواره به دلیل آشنایی کامل با انواع ابزارهای تصفیه و همچنین تجربه کافی در زمینه نصب پکیج های تصفیه همواره می توانند بهترین انتخاب برای افراد مختلف باشند.