پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی

صنایع غذایی

آب در صنایع غذایی بخش جدایی ناپذیر می باشد که به دلیل میزان زیاد آب در این صنعت و تولید پساب بیشتر نیار به پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی امری ضروری میباشد. در صنعت مربوط به تولید مواد غذایی مختلف دامنه وسیعی از کارخانجات مانند تولید انواع مختلف صنایع کنسرو سازی، رب گوجه فرنگی، تولید انواع خشکبار، فاضلاب صنایع لبنی، سبزیجات خشک، قند، لبنیات، انواع نان، فراورده های گوشتی، شیرینی، شکلات، بیسکویت، انواع آبمیوه و شربت، مرباجات، ترشی، شوری، حبوبات و کمپوت وجود دارد. کارخانجات صنایع غذایی به انواع کارخانجات فصلی و غیر فصلی تقسیم می شوند.

یکی از بخش های صنعتی که معمولا میزان زیادی از آب را برای انجام عملکردهای خود به مصرف می رساند و در نتیجه ی آن آب مصرف شده را به فاضلاب تبدیل می نماید، صنایع غذایی است. به عبارت دیگر، استفاده از آب در بخش های گوناگون آن غیر قابل اجتناب است ولی تمهیدات جدی اندیشیده شده که می توان با استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی، تمامی فاضلاب تولید شده در مجموعه های مختلف صنعت غذایی را تصفیه نموده و مورد بهره برداری مجدد قرار داد.

کاربرد پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی

کارخانجات فصلی در ماههای خاصی از  سال به فعالیت مشغول هستند و کارخانجات غیر فصلی در تمام فصل های سال به فعالیت مشغول هستند لذا در کارخانجات فصلی مداوما فاضلاب تولید می شود. انتخاب روش تصفیه با پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی به فصلی و غیر فصلی بودن کارخانجات وابسته است. در تقسیم بندی کلی مصرف آب در صنایع غذایی در فرایند تولید، خنک سازی، مصارف خدماتی  بهداشتی، دیگ های بخار و تولید بخار صورت می گیرد.

حوزه فعالیت صنایع غذایی بسیار وسیع و گسترده است و به انواع کارخانجات مواد خوراکی و غذایی مانند کنسروسازی، انواع کمپوت، انواع نوشیدنی، انواع مربا، انواع ترشی، رب و سس گوجه، تولید خشکبار، حبوبات، سبزیجات خشک، لبنیات، فرآورده‌های پروتئینی و گوشتی، نان صنعتی، بیسکویت، شکلات و موارد دیگر را شامل می‌شود و حتی یک کارخانه ممکن است انواعی از محصولات خوراکی را تولید نماید که قطعا میزان و حجم فاضلاب تولید شده در آن‌ها بسیار زیاد است و حاوی مقدار زیادی آلاینده‌های شیمیایی و مضر است که ممکن است آسیب‌های زیادی را برای محیط‌زیست فراهم نماید به‌طوری که تا سال‌های متمادی قابل جبران نباشد ولی با استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی می‌توان آن را از تمام مواد سمی و آلوده تصفیه نمود و سپس در محیط اطراف تخلیه نمود. یا برای مصارف مشخصی چون شست‌وشو و یا آبیاری درختان و گیاهان مورداستفاده قرار داد.

پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی
پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی

کیفیت فاضلاب صنایع غذایی جهت تصفیه با پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی

کمیت و کیفیت فاضلاب تولید شده در صنایع غذایی مختلف تحت تأثیر نوع محصول تولید شده در آن کارخانه قرار دارد. در فاضلاب صنایع غذایی مقدار اکسیژن موردنیاز بیولوژیکی (BOD) بین ۱۰۰۰۰-۱۰۰ میلی‌گرم در لیتر است. هم‌چنین در فاضلاب صنایع غذایی میزان مواد معلق (TSS) بسیار متغیر است و مقدار آن ممکن است تا ۱۲۰۰۰۰ میلی‌گرم در لیتر متغیر باشد.

در صنایع غذایی بیشترین فاضلاب در صنعت کنسروسازی ایجاد می‌شود و بیشترین میزان مواد معلق در صنعت نیشکر تولید می‌شود. فاضلاب در صنایع غذایی دارای میزان بالایی مواد جامد معلق، روغن، چربی و مواد آلی است. این فاضلاب حاوی ترکیبات روغنی و مواد معلق بالاست نیاز است تا قبل از ورود این فاضلاب به شبکه فاضلاب شهری فرایند تصفیه روی آن انجام گیرد. لازم است روی فاضلاب تولیدشده در صنایع کنسرو و کمپوت عملیات پیش تصفیه را انجام داد و سپس فاضلاب تصفیه شده را به سیستم جمع آوری فاضلاب شهری منتقل کرد. یکی از مراحل پیش‌تصفیه مرحله آشغال‌گیری است که طی این فرایند ذرات موجود در فاضلاب جداسازی می‌شوند. برای جداسازی ذرات از روش ته‌نشینی شیمیایی استفاده می‌شود. در کنار روش ته‌نشینی فیزیکی از روش‌های دیگری جهت تنظیم PH و کاهش غلظت مواد جامد معلق استفاده می‌شود.

در فاضلاب تولیدشده در صنایع آبمیوه‌سازی و نوشابه میزان اکسیژن‌خواهی بیولوژیکی در محدوده ۴۵۰۰-۶۰۰ و اکسیژن‌خواهی شیمیایی در محدوده ۸۰۰۰-۱۲۰۰ است. چیزی حدود ۷۹ درصد میزان آب مصرف شده در صنعت نوشابه‌سازی به فاضلاب تبدیل می‌شود. بنابراین لازم است این فاضلاب تولید شده توسط پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی تصفیه شود و از این طریق به حفظ محیط‌زیست و حفظ منابع آبی کمک شایانی می‌کند. فاضلاب‌های صنایع غذایی دارای غلظت بالای آلاینده‌ها هستند پس باید از روش‌های بیولوژیکی، فیزیکی و شیمیایی جهت تصفیه فاضلاب تولید شده در کارخانجات صنایع غذایی مورداستفاده قرار گیرد.

پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی
کمیت و کیفیت فاضلاب تولید شده در صنایع غذایی

مراحل تصفیه فاضلاب صنایع غذایی

آشغال‌گیری:

اولین مرحله در پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی، آشغالگیری است و ممکن است در همه ی پکیج های تصفیه فاضلاب وجود نداشته باشد. این مرحله یک روش تصفیه فاضلاب فیزیکی محسوب می شود که طی آن آشغال های جامد و بزرگ، توسط یک توری یا میله ی فلزی جمع آوری شده و به درون فاضلاب راه نمی یابند.

دانه‌گیری:

فاضلاب های تولیدی حاوی مقادیر زیادی مواد جامد معلق می باشند که قابل تصفیه نیستند و شامل دانه های ریزی چون، سنگ ریزه، شن و ماسه هستند که در طی فرآیند آشغال زدایی از فاضلاب های صنایع غذایی حذف نشده‌اند. در مرحله ی دانه گیری از یک مخزنی که حاوی شن و ماسه است، استفاده می شود تا مایعات موجود به سکون و ثبات برسد و از طریق یک فیلتر شنی عمل پاکسازی فاضلاب، انجام می شود.

تصفیه بیولوژیکی:

این مرحله از تصفیه فاضلاب با توجه به توانایی و عملکرد بهینه میکروارگانیسم ها برای تصفیه مواد آلی و معدنی قابل انجام است. وظیفه تصفیه فاضلاب صنایع غذایی بر عهده ی باکتری های موجود درون فاضلاب است و این عمل را با استفاده از دو روش هوازی و بی هوازی انجام می دهند. در نوع اول به فاضلاب اکسیژن رسانی می شود تا باکتری های هوازی بتوانند به خوبی آن را تصفیه نمایند و در روش تصفیه بی هوازی، باکتری ها بدون دریافت اکسیژن، توانایی تصفیه فاضلاب را دارند و از طریق تولید نیتروژن انجام می دهند.

ته‌نشینی:

مرحله دیگر در پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی ته نشین سازی است. از آنجایی که ذرات کلوئیدی دارای بار سطحی می باشند، به راحتی ته نشین نمی شوند و طی مرحله ی انعقاد و لخته سازی و ته نشین شدن مواد شیمیایی به فاضلاب اضافه شده و باعث می شوند که بار سطحی ذرات به درستی خنثی شود. پس از انجام خنثی سازی، امکان لخته شدن فراهم می شود. موضوع مهم در این مرحله برای لخته شدن، فراهم نمودن امکان ته نشینی است و پس از ته نشینی ذرات و لخته سازی، میزان زیادی از ذرات جامد معلق از آن حذف می شود.

گند زدایی:

فاضلاب های صنایع غذایی دارای میزان زیادی منابع خوراکی می باشند که منجر به  رشد بیشتر میکروارگانیسم ها می شود. برای از بین بردن باکتری ها و میکروارگانیسم های مضر و بیماری زایی که درون فاضلاب وجود دارد از فرایند گندزدایی استفاده می شود. این مرحله در پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی، با کمک لامپ اشعه فرابنفش، کلر و اوزون قابل انجام است.

برای دریافت مشاوره و خرید دستگاه ازن ژنراتور گروه مهندسین مهاب می توانید به صفحه دستگاه ازن ساز صنعتی مراجعه نمایید.

روش مورداستفاده تصفیه فاضلاب

روش های مختلفی جهت تصفیه فاضلاب صنایع غذایی پیشنهاد شده است که این روش ها شامل روش های مختلف تصفیه هوازی مانند روش های IFAS و MBBR می باشد و روش های بی هوازی شامل روش های UASB و ABR می باشد.

پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی از قسمت های مختلفی تشکیل شده است که این قسمت ها شامل بخش دانه گیری، آشغالگیری، ته نشینی، گندزدایی، تصفیه بیولوژیکی، مخزن ذخیره پساب تشکیل شده است. با توجه به نوع کیفیت فاضلاب تولید شده در کارخانه می توان بخش های متنوع دیگری را به این پکیج اضافه و کم کرد. با استفاده از این پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی  می توان به تصفیه فاضلاب و استاندارد سازی فاضلاب تولید شده  پرداخت و در نهایت فاضلاب تصفیه شده صنایع غذایی را برای آبیاری درختان و فضای سبز بکار برد و یا حتی در خط تولید و شست و شو آن را مورد استفاده قرار داد.

روش‌های مورداستفاده در پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی

تصفیه فاضلاب به روش IFAS:

یکی از روش های مورد استفاده در پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی، فرآیند لجن فعال با بستر ثابت یکپارچه که به اختصار روش  IFAS نامیده می شود و یکی از انواع فرآیند لجن فعال است که در آن باکتری ها روی یک فیلم رشد می کنند و فیلم هایی که بر روی آن، رشد باکتری انجام می شود، دارای چگالی نزدیک به آب هستند و برای حرکت و اختلاط منظم فیلم ها، همزن های مکانیکی تعبیه شده است. در برخی موارد،‌ فیلم ها در مقیاس بزرگ ساخته می شوند و در مخزن هوادهی به صورت ثابت نصب می شوند. برای اینکه دارای سطح فعال بیشتری باشند و همچنین حجم زیادی از مخزن را اشغال نکنند، از فیلم ها و بستر های معلق استفاده می شود.

پس از گذشت مدت زمانی، میزان لجن و باکتری هایی که رشد یافته اند، افزایش می یابد و باعث می شود که اکسیژن به اندازه مورد نیاز به سطوح پایین نرسد، برای جلوگیری از این عمل و کمبود اکسیژن در سطوح زیرین، فرآیند آنوکسیک نیز به صورت خود به خود صورت می گیرد، در این شرایط و به دلیل عدم وجود اکسیژن کافی، باکتری های بی هوازی بیشتر از باکتری های هوازی رشد می کنند و باعث می شود که به جای اکسیژن، نیتروژن استفاده شود. در نتیجه ی این فرآیند، آمونیاک به نیترات های فرار تبدیل می شود که به آن فرآیند آنوکسیک گفته می شود، که باید گفت این عمل از مزایای قابل توجه این روش است.

پکیج تصفیه فاضلاب به روش MBBR:

یکی دیگر از روش های مورد استفاده در پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی، روش راکتور بیوفیلمی بستر متحرک است که به اختصار MBBR نامیده می شود. این فرآیند دارای کارکرد و راندمان بالایی بوده و نیاز به فضای زیاد برای نصب و راه اندازی ندارد. عملکرد این روش در پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی بدین صورت است که هزاران بیوفیلم که حامل آن هستند، در مخزن و حوضچه فاضلاب صنایع غذایی در حال حرکت هستند. فیلم ها دارای چگالی نزدیک به آب بوده و این فیلم از جنس پلی اتیلن با چگالی بالا می باشد. با توجه به سیستم هوادهی، بیوفیلم ها در مخزن ترکیب می شوند و بدین شیوه، عکس العمل خوبی بین بستر موجود و فاضلاب ها اتفاق می افتد.

برای انتخاب مناسب پکیج تصفیه فاضلاب صنایع غذایی، با متخصصان و مشاوران گروه مهندسین مهاب، تماس حاصل فرمایید تا با اطمینان بیشتری اقدام به خرید نمایید.

 

امتیاز
کارشناسان شرکت مهندسین تصفیه فاضلاب مهاب طراح و مجری انواع پکیج های تصفیه فاضلاب بهداشتی و صنعتی
021-86122170

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *