
تصفیه فاضلاب نساجی و رنگرزی
تصفیه فاضلاب نساجی یا همان رنگرزی با توجه به حجم زیاد مواد آلاینده شیمیایی و آلی موجود و مصرف بالای آب در این صنعت اهمیت زیادی دارد. در این صنعت استفاده دوباره از آب تولید شده و افزایش کیفیت آنها قبل از ورود به محیط زیست و جلوگیری از وارد شدن آسیب و ضرر به سلامت طبیعت دو دستاورد با تصفیه فاضلاب نساجی به شمار می روند.
گروه مهندسین مهاب؛ طراح و تولید کننده اختصاصی پکیج های تصفیه فاضلاب صنعتی و بهداشتی، در ادامه به انواع کاربرد های تصفیه فاضلاب نساجی پرداخته است.
ویژگیهای فاضلاب نساجی و رنگرزی
در کارخانههای نساجی و رنگرزی، آب بسیاری برای تولید منسوجات مصرف میشود و با توجه به این پساب زیادی نیز تولید میشود. رنگهای پساب صنعت نساجی در محدودههای مختلف و با آلایندههای مختلف است. فاضلاب کارخانه نساجی یکی از آلودهترین فاضلابهای صنعت است. این یکی از مهمترین آلودگیهای فاضلاب نساجی رنگ است که تجزیه آن دشوار است. فرایند رنگرزی یکی از مهمترین بخشهای نساجی است. رنگها و مواد شیمیایی مورد استفاده در تولید منسوجات با فاضلاب مخلوط شده و علاوه بر ظاهر ناخوشایند و اثر سمی آنها، در صورت عدم تصفیه و تخلیه به محیط، خاک، آبهای سطحی و زیرزمینی را آلوده میکند. بنابراین تصفیه پساب رنگرزی برای حفظ اکوسیستم و بازیافت مصارف کشاورزی امری ضروری است. فاضلاب نساجی با توجه به تولید متفاوت است. معمولاً دارای رنگهای طبیعی و مصنوعی، مواد شیمایی، فلزات، BOD و COD بالا و … است.
فهرست عناوین
طراحی و نصب پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی نساجی
تصفیه فاضلاب نساجی (Textile effluent treatment) جز دسته پساب های بسیار آلوده ای است که در طی فرایند های صنعتی تولید می شود. به همین جهت لازم است یک پکیج تصفیه فاضلاب نساجی تهیه و نصب شود تا از بروز معضلات مختلف زیست محیطی جلوگیری شود. مصرف آب در صنعت نساجی خیلی زیاد است به همین جهت حجم فاضلاب تولیدی بالا در این صنعت سبب می شود تا اهمیت تصفیه فاضلاب صنعت نساجی و رنگرزی افزایش پیدا کند. فاضلاب تولید شده در صنعت نساجی تحت تاثیر نوع تکنولوژی و تکنیک های مورد استفاده در این صنعت قرار دارد. بر اساس نوع الیاف، مواد اولیه، نوع کارخانه رنگرزی و نساجی پساب تولید شده در این صنعت دارای خواص مختلفی و متفاوتی است.

شرکت گروه مهندسین مهاب متناسب با نوع و حجم فاضلاب ها و رویکردی حرفه ای آماده ارائه، طراحی و تولید انواع پکیج های تصفیه فاضلاب صنعتی در کارخانجات صنایع نساجی می باشد.
قیمت تصفیهخانه فاضلاب صنایع نساجی و رنگرزی
قیمت پکیج تصفیه فاضلاب نساجی به فاکتورهای مهمی مانند میزان فاضلاب تولید شده، استاندارد خروجی فاضلاب، فاضلاب تولدی برای مصارف آبیاری زمین های کشاورزی، میزان آلودگی پساب، یا اینکه پس از تصفیه جهت استفاده مجدد در خطوط تولید و … بستگی دارد.
کاربرد پکیج تصفیه فاضلاب نساجی
- در صنعت نساجی مصرف آب بسیار بالا است و در اکثر مناطق کشور ایران با مشکل کمبود آب مواجه هستیم که با تصفیه فاضلاب با استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب نساجی می توان حجم زیادی از آب مصرف شده را دوباره مورد استفاده قرار داد و در مصرف آب صرفه جویی کرد.
- در پساب حاصل از صنعت نساجی مواد آلاینده بسیار خطرناکی وجود دارد که وجود این مواد شیمیایی سبب افزایش رشد باکتری ها و در نهایت منجر به شیوع انواع مختلف بیماری ها می شود. به همین جهت فرایند تصفیه فاضلاب بسیار حیاتی می باشد.
- چنانچه بدون این که تصفیه ی فاضلاب نساجی با پکیج تصفیه فاضلاب نساجی صورت بگیرد و فاضلاب در محیط زیست تخلیه شود منجر به ایجاد خسارات جبران ناپذیر زیست محیطی می گردد.
همچنین می توانید برای آشنایی بیشتر با تصفیه فاضلاب مقالات زیر را نیز مطالعه نمایید:

روشهای تصفیه فاصلاب نساجی و رنگرزی
برای تصفیه فاضلاب با پکیج تصفیه فاضلاب نساجی روشهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد که در کلیه این روشها pH فاضلاب باید با دقت تحت کنترل قرار بگیرد. اهمیت کنترل pH به وجود میکروارگانیسم ها در فاضلاب بستگی دارد. جهت تشکیل رسوب ته نشینی سریعتر در مراحل اولیه از مواد منعقد کننده استفاده می شود، این امر نیاز به مجهز کردن با ابزارهای بسیار دقیق می باشد. در طی انجام و استفاده از این روش ها لجن در پکیج تصفیه فاضلاب نساجی تولید می شود که می توان این لجن ها را به کودهای شیمیایی و سوخت تبدیل کرد، اما در ابتدا باید این لجنها را به مکان هایی منتقل و تخلیه کرد و سپس فرایند های لازم را روی آن اجرا کرد. به همین جهت روش های تصفیه فاضلاب نساجی با پکیج تصفیه فاضلاب نساجی که سبب افزایش راندمان کلی می شود قابل توصیه است.
تصفیه فیزیکی:
در تصفیه فیزیکی پساب با پکیج تصفیه فاضلاب نساجی از دستگاههای اتوماتیک جهت آشغالگیری استفاده می شود تا پرز، تکه های پارچه و الیاف موجود در فاضلاب نساجی را جدا کنند تا در کار قطعات مکانیکی مشکلی ایجاد نشود.
مکانیسم عمل راکتور PCER:
در این مرحله تصفیه با پکیج تصفیه فاضلاب نساجی به جای استفاده از مواد منعقد کننده شیمیایی جهت انعقاد و رسوب پساب ها با استفاده از روش انعقاد الکتروشیمیایی، انعقاد صورت می گیرد. در این روش از الکترود هایی استفاده می کنند تا با فعالسازی کاتدها انرژیِ برق و آزاد سازی گاز H2 در سطح کاتد صورت می گیرد. عوامل COAGULATE در سطح آند قرار می گیرد و پساب ها به قطب کاتد و آند متصل می شود و لخته تشکیل می گردد و در نهایت رسوب می دهد.
تصفیه بیولوژیکی در تصفیه فاضلاب نساجی و رنگرزی:
در تصفیه بیولوژیکی فاضلاب نساجی با پکیج تصفیه فاضلاب نساجی به روش تصفیه بیولوژیکی بر خلاف سایر تکنیک های تصفیه بیولوژیکی در صنایع مختلف که ترکیبی از روش های بی هوازی و هوازی است در صنعت نساجی فقط از نوع MBBR و یاکه هوازی است.استفاده میشود. با این روش هزینه های لازم برای نصب و تهیه تجهیزات کاهش می یابد و راندمان فرایند تصفیه بالا می رود.

آشنایی یا روند روش هوازی MBBR:
در این روش از باکتری های بی هوازی جهت تصفیه فاضلاب نساجی با پکیج تصفیه فاضلاب نساجی استفاده می شود. باکتری ها در حالت معلق قرار ندارند و به بستر می چسبند، به همین جهت باکتری های می توانند مواد اولیه بیشتری را به عنوان سوخت مورد استفاده قرار دهند و لجن پسابهای زیادی را تجزیه کنند. به همین جهت با خروج مقدار زیادی آلودگی دیگر نیاز به تصفیه مجدد لجن نیست.
تانک ته نشینی (Sedimentation tank):
در سپتیک تانک پکیج تصفیه فاضلاب نساجی به محلول زمان داده می شود تا مقدار کم لجن ته نشین و مایع رویی فاضلاب از طریق لوله ها خارج شود. لجن باقی مانده در تانک نیز به سوخت حاوی متان و کود تبدیل شود.
کلرزنی:
یکی از موادی که جهت ضد عفونی در تصفیه فاضلاب مورد استفاده قرار می گیرد کلر است. در نتیجه استفاده از کلر به عنوان ضد عفونی کننده آب نهایی حاصل از تصفیه با پکیج تصفیه فاضلاب نساجی را جهت آبیاری زمین های کشاورزی استفاده می شود از دیگر مواد روش های ضد عفونی کننده می توان به ازن زنی، استفاده از نور یو وی با راندمان بسیار بالا اشاره کرد.
مراحل تصفیه فاضلاب نساجی
- مرحله Desizing: و sizing : در مرحله Desizing آلایندههایی چون گلوکز، نشاسته، رزینها، موم، چربی، مقادیر بالای BOD و PVA در این مرحله از رویپرچه شسته میشوند و این ترکیبات وارد فاضلاب میشوند.
- مرحله سفیدگری (Bleaching): در این مرحله ترکیباتی نظیر پودر سودا، موم، سیلیکات سدیم، تکههای پارچه و مقادیر بالای BOD بهعنوان پساب وارد مراحل تصفیه فاضلاب میشوند.
- مرحله Kiering: در این مرحله مقادیر بالای BOD، موم، پودر، سودا، سیلیکات سدیم و تکههای پارچه جدا میشوند.
- مرحله سفیدگری (Bleaching): موادی مانند اسید، پراکسید هیدروژن، کلر، هیپوکلریت و غیره وارد فاضلاب میشوند.
- مرحله مرسریزاسیون (Mercerizing): در این مرحله ترکیباتی چون سود یا آمونیاک از روی الیاف پارچه جداسازی میشوند.
- رنگرزی (Dyeing): مواد مختلف رنگی و شیمیایی، کاهندههایی چون سولفیدها، استیک اسیدها، مواد تثبیتکننده رنگ و صابون جزِئی از اجزای تشکیلدهنده پساب هستند که از فاضلاب نساجی حذف میشوند.
- چاپ (Printing): پساب حاصل از این مرحله حاوی نشاسته، مواد تثبیتکننده رنگ، نمکهای اسیدی، فلزی و نشاسته است که در این مرحله حذف میشود.
- مرحله تکمیل (Finishing): در مرحله تکمیل پساب حاوی مواد ضدآب، نشاسته، ضد بی و غیره است که همراه با مراحل قبلی وارد تصفیه فاضلاب میشود.

مزایای پکیج تصفیه فاضلاب نساجی
با پیشرفت تکنولوژی، فناوری های مربوط به تصفیه فاضلاب نساجی با پکیج تصفیه فاضلاب نساجی پیشرفت های زیادی داشته اند. آب حاصل از تصفیه فاضلاب را می توان در صنایع مختلف و خود صنعت نساجی دوباره مورد استفاده قرار داد. از مهمترین کاربردها و فواید آن شامل موارد زیر می شود:
- کاهش میزان مصرف آب گرم و کاهش میزان شستشو
- استفاده از حمام رنگ متحرک به جای حمام نوع ثابت
- به کار گرفتن تکنیک شستشو با جریان مخالف
- به کار گرفتن ماشین آلات با نسبت پایین مواد به مایع
- امکان بازیافت مواد حمام رنگ مصرف شده در طی فرایند تصفیه پساب نساجی
- استفاده و بازیافت آب و نمک جهت آبیاری زمین های اطراف
- امکان استفاده از آب با مواد جامد حل شده پایین (TDS) جهت مصرف مواد کمتر در فرایندهای بعدی
- در نتیجه استفاده از آب بازیافتی حاصل از تصفیه فاضلاب نساجی، تشکیل رسوب و ایجاد خوردگی کاهش می یابد.
- افزایش راندمان کار بویلرها
- به دلیل باز یافت نمک در تصفیه پساب نساجی نیازی به اضافه کردن نمک برای مراضافه کردن نمک برای مراضافه کردن نمک برای مرحله رنگرزی نیست
